Terveydestä

Bostoninterrieri on mukana Suomen Kennelliiton perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustusohjelmassa (PEVISA). Tällä hetkellä pakollisia tarkastuksia ovat silmä- ja polvitarkastukset. Nämä tarkastukset tulee tehdä kaikille Suomessa jalostukseen käytettäville bostoneille.

Silmäsairauksista yleisin on kaihi eli katarakta eri muodoissaan. Yksi perinnöllisistä kaihityypeistä, niin sanottu nuoruusiän kaihi (juvenile cataract, JC) voidaan todeta DNA-testillä.
Huomattava on, että vaikka koira olisi todettu DNA-testillä terveeksi tämän tyypin perinnöllisestä kaihista, se voi siitä huolimatta sairastua johonkin toiseen perinnölliseen kaihiin.
Yleensä perinnöllinen kaihi todetaan 3-6 vuotiailla koirilla.
Kaihia sairastavaa bostonia ei tule käyttää jalostukseen.
Muita bostoneilla esiintyviä perinnöllisiä silmäsairauksia ovat
ylimääräiset ripset (cilia aberranta/distichiasis), sarveiskalvon rappeuma (cornea dystrofia), glaukooma, kirsikkasilmä, lasiaisen rappeuma, kuivasilmäisyys ja silmäluomen sisäänpäin kiertyminen.

Patellaluksaatio eli polvilumpion sijoiltaanmeno on yleisin ortopedinen vaiva pienillä koiraroduilla. Polvien terveyttä arvioidaan ns. Putnamin asteikolla, joka vaihtelee asteesta 0 (=terve polvi) asteeseen 4 (=polvilumpio on koko ajan pois paikaltaan). Patellaluksaatio voi aiheuttaa kipua koiralle ja vakavimmat tapaukset joudutaan leikkaamaan. Polvitarkastuksessa tuloksen 3 tai huonompi saanutta koiraa ei tule käyttää jalostukseen.

Muita vakavia perinnöllisiä sairauksia ja vikoja bostonilla ovat lyhyestä kuonosta johtuvat hengitysongelmat ja synnynnäiset selkänikamien epämuodostumat. Lisäksi rodulla esiintyy synnytysvaikeuksia pentujen suuresta pyöreästä päästä johtuen. Suurin osa bostonin pennuista syntyykin keisarinleikkauksella.

Yhdistys pyrkii aktiivisesti keräämään tietoa rodun terveydentilasta mm. terveyskyselyiden avulla. Viimeisin terveyskysely tehtiin vuosina 2009-2010. Yhteenvedon kyselyn tuloksista löydät täältä.

Lisätietoa bostonin terveydestä löydät näiden sivujen Jalostus-osiosta:
PEVISA-ohjelma
Jalostuksen tavoiteohjelma
Jalostussuositukset
Terveysaiheisia artikkeleita ja linkkejä

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.02 | 18:12

Hei taas Marjo! Täällä taas kyselen kuulumisia ja pentutilannettasi tälle keväälle!
Eli onko valoa tunnelin päässä?🌝terv. Outi Rämö Torniosta.

...
28.12 | 22:18

Hei Marjo! Mitä kuuluu kevään 2022 pentusuunnitelmiin? Edelleen ollaan täällä odotuksen tilassa! Terveisin Outi Rämö Torniosta

...
30.09 | 16:11

Hei! Soitin sinulle tänään keskiviikkona pentusuunnitelmistasi keväälle 2021 ja sovittiin, että soitellaan paremmalla ajalla uudelleen. Näinhän me tehdään:)

...
04.04 | 20:17

Voi pulleroiset <3

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS