Pennun harkinta?

Lähde harkiten pentukaupoille

Bostoninterriereiden kysyntä ylittää monin kerroin tarjonnan, se tuo herkullisen mahdollisuuden laadusta viis veisaaville pentujen teettelijöille ja myyjille. Laatua ilmaisevat vanhempien terveystutkimukset, näyttelytulokset, oikea koko ja rotutyyppi. Mikä tahansa rotu ajauduttuaan suureen suosioon, menettää väistämättä tasoaan.

Pentukaupoille mielivän on osattava olla tarkkana, osattava erottaa pentujaan tarjoavista henkilöistälaatua kasvattavat ja rodulleen sitoutuneet pitkän linjan harrastajat ja pentuja välittävät diilerit sekä pentutehtailijat.

TUTUSTU AJOISSA ETUKÄTEEN

* Kennelliiton jalostustietojärjestelmään- Se pitää sisällään paljon tarpeellista tietoa, ei pelkästään pennun vanhemmista, vaan myös sukulaisista laajemminkin. Opastusta jalostustietojärjestelmän käyttöön saa vaikkapa jalostustoimikunnan henkilöiltä.

* Rodun erityispiirteisiin ja -tarpeisiin. Koiran hankinnan tulee olla pitkän tähtämen ja pitkän harkinnan projekti. Varmistu rodun kesä- ja talvivaatimuksiin, mieti onko rotuvalinta sinulle oikea.

* Rodun aikuisiin koiriin. Kaikki pennut ovat syötävän suloisia, ihmismieli sokaistuu pennun hurmausvoiman edessä, joten monta asiaa jää kuulematta ja ymmärtämättä, jos ensikosketuksesi rotuun on luovutusikäiset pennut.

* Kasvattajaan ja hänen kasvatustyöhönsä. Ensiarvoisen tärkeää on pennun ensiviikot, olosuhteet, joissa pennut varttuvat. Tutustu kasvattajan tapaan toimia, hänen kotona oleviin koiriinsa ja ympäristöön missä pennut varttuvat. Jos rotu on sinulle uusi, tulet monta kertaa tarvitsemaan kasvattajan neuvoja, ohjausta ja opastusta. Valitse siis kasvattaja, jonka kanssa sinun on luontevaa puhua, yhteistyö ja elo koiran kanssa sujuu mukavasti.

* Pentusi vanhempiin. Ideaalitilanteessa olet päässyt seuraamaan pidemmän aikaa pentusi vanhempia ja niiden sukulaisia. On hyvä saada tietoon pakollisten silmä- ja polvitutkimusten lisäksi tehdyt terveystutkimukset. Suotavaa on olla myös JC-geenitesti, polveutuminen varmistettu geenitestein. Iho- ja turkkiongelmat, selän nikamamuutokset ovat myös arkipäivää rodussa. Pentusi ulkomaalainen tausta ei automaattisesti tee siitä hyvää tai erinomaista rodun edustajaa.

* Hinta-laatu-suhde. Selvitä, mitä pennun hintaan kuuluu ja varmistu, että kauppa- tai sijoitussopimus kirjoitetaan Kennelliiton sopimuspohjalle. Varmistu, että ymmärrät mitä olet allekirjoittamassa. Älä maksa varausrahaa syntymättömästä pennusta tai pennusta, jota et ole nähnyt.

Lopuksi: Mitään hyvää ei milloinkaan odota liian kauaa!Pentua etsivä sokaistuu helposti palleroisista pennuista. Koiran hankkiminen on kuitenkin parhaimmillaan viidentoista vuoden sijoitus, joten tarkka harkinta kauppoja tehdessä on paikallaan.

Bostoninterrieri on ennen kaikkea seurakoira. Seurakoiran tärkeimpiä ominaisuuksia ovat avoin ja ihmisystävällinen luonne sekä rautainen terveys Mahdollinen näyttelymenestys ei paljon lämmitä, jos koira on jatkuvasti kipeä tai sairaalloisen arka.

Ehdottoman tarkkana kannattaa olla, ettei osta rekisteröimätöntä koiraa. Toki kokemattomalle kasvattajalle voi sattua vahinko, ja syntyy ei-suunniteltu pentue. Hyvälle kasvattajalle tällaista harvoin kuitenkaan tapahtuu.

Rekisteröimättömyyteen on aina jokin syy: nartulla saatetaan esimerkiksi teettää pentuja liian usein tai sitten pentueen vanhempia ei ole tutkittu sairauksien varalta. Ainoa täysin terve koira on sellainen, jota ei ole tutkittu kovin tarkkaan. Joskus rekisteröimättömyyden taustalla kyseessä on puhdas rahanahneus, jolloin koirien hoitokin voi olla retuperällä. Pahimmassa tapauksessa kyse on järjestelmällisestä harmaasta taloudesta, jossa koira on vain yksi ansaintakeino muiden ohella.

Moni ajattelee ottavansa vain kotikoiran, mutta innostuukin koiran tultua touhuamaan sen kanssa. Rekisteröimätön koira ei pääse kilpailuihin ja näyttelyihin, joten sen kanssa harrastaminen on rajoitettua. Onkin todella harmillista, jos harrastuspuolella seinä nousee pystyyn vain siksi, että koira on paperiton.

Jos on varma siitä, ettei vie koiraa tulevaisuudessa näyttelyihin, on hyvä vaihtoehto ottaa rekisteröity, mutta ”pikkuvikainen” koira. Bostoneissa syntyy joskus esimerkiksi värivirheellisiä koiria, jotka myydään edullisemmin kotikoiraa etsiville. Näin saa koiran hieman edullisemmin, ja kuitenkin voi tukea valvottua ja vastuullista koirankasvatusta.

Koiranpennulla pitäisi olla myyntihetkellä paperit, mutta ajoittain Kennelliiton rekisteröintiruuhkan takia ne myöhästyvät. Jos myyjä sanoo, että paperit ovat tulossa, ei siihen aina kannata uskoa sokeasti. Kun tietää pentueen vanhempien nimet, voi asian tarkistaa puhelimitse Kennelliitosta.

 

Luonne ja terveys syyniin


Koiran ostajan kannattaa aina tutustua henkilökohtaisesti pennun vanhempiin. Aran tai aggressiivisen koiran jälkeläinen on riskipentu, esimerkiksi arkuus periytyy helposti jälkipolville. Etenkin pentueen emän käytöstä kannattaa tarkkailla, sillä stressaantunut ja hermostunut emä välittää samanlaista käytöstä pennuilleenkin.

Kun käy itse hakemassa koiran kasvattajalta, voi samalla tarkistaa sen elinolot. Jos tällä vierailulla syntyy epäily, että kasvattajalla ei ole homma ihan hallinnassa, ei pentua missään nimessä pidä ottaa, vaikka kuinka säälittäisi. Siisti koti, hyväkäytöksiset vanhemmat koirat ja pulleat, terhakat pennut ovat merkki siitä, että kasvattaja osaa asiansa.

Jotta bostoninpentu pääsee Kennelliiton rekisteriin, sen vanhemmille pitää olla teetetty Pevisan (perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma) mukaiset terveystarkastukset. Tällä hetkellä ne ovat silmäpeilaus ja polvitutkimukset. Tällä hetkellä määräykset eivät estä pentujen teettämistä sairailla koirilla, joten näiden tutkimusten tuloksiin kannattaa tutustua Kennelliiton tietokannassa http://jalostus.kennelliitto.fi.

Bostoninterrieri on melko terve rotu, mutta silläkin on omat tyyppivikansa. Ennen pentuostoksia onkin syytä lukea JTO (Bostoninterrierin jalostuksen tavoiteohjelma), jotta tietää millaisia vikoja voi olla odotettavissa. Vastuuntuntoinen kasvattaja tosin kertoo nämä tyyppiviat erikseen kysymättä, ja sanoo avoimesti senkin, onko pennun suvussa todettu näitä tai muita sairauksia. Täysin terveitä sukuja ei ole, joten pennunostajan itsensä valittavaksi jää, millaisia riskejä on valmis ottamaan.

 

Hyväksy vain Kennelliiton sopimuspohja

 

Sijoituskoira ei ole heti oma

 

Sopimus aina paperille

 

Bostonia ei pidä ostaa sokkona

Kirjoita uusi kommentti: (Napsauta tästä)

123kotisivu.fi
merkkiä jäljellä: 160
OK Lähetetään.
Katso kaikki kommentit

| Vastaa

Uusimmat kommentit

06.02 | 18:12

Hei taas Marjo! Täällä taas kyselen kuulumisia ja pentutilannettasi tälle keväälle!
Eli onko valoa tunnelin päässä?🌝terv. Outi Rämö Torniosta.

...
28.12 | 22:18

Hei Marjo! Mitä kuuluu kevään 2022 pentusuunnitelmiin? Edelleen ollaan täällä odotuksen tilassa! Terveisin Outi Rämö Torniosta

...
30.09 | 16:11

Hei! Soitin sinulle tänään keskiviikkona pentusuunnitelmistasi keväälle 2021 ja sovittiin, että soitellaan paremmalla ajalla uudelleen. Näinhän me tehdään:)

...
04.04 | 20:17

Voi pulleroiset <3

...
Tykkäät tästä sivusta
Hei!
Kokeile tehdä oma kotisivu. Minäkin tein! Se on helppoa ja sitä voi kokeilla ilmaiseksi
ILMOITUS